Плевнелиев представи членовете на служебното правителство

Министър председател ще бъде Марин Райков, който ще има за вицепремиери три жени

212 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България вече има своето служебно правителство. След 20 дни на постоянни спекулации, предварително оплюване и заклеймяване на всяко име пуснато в публичното пространство, министър-председателят и министрите вече са ясни.

Обявените от президента Росен Плевнелиев имена са изненада за някои и не толкова голяма за други. Различните медии лансираха различни имена, но в крайна сметка никой не успя да уцели на 100% номинациите.

Още преди седмица президентът обяви в интервю за австрийския вестник "Дер Щандард", че в кабинета ще влязат хора, чието мото ще бъде: "за Европа, за демокрацията, за икономическото развитие".

За да се опита да постигне реално развитие с електронното правителство, президентът за първи път назначава министър на тази длъжност. "Министърът на електронното правителство трябва да приеме интегриран национален план за електронно правителство. Да не се работи на парче, бизнесът и гражданите да не стоят по гишетата, да се повиши бизнес средата и да се намали корупцията", така Плевнелиев обоснова създаването на новия пост.

Съставът на правителството:

Очаквано министър-председател ще бъде Марин Райков, който досега беше посланик на България във Франция. Малко неочаквано той ще изпълнява и длъжността външен министър, която обаче няма да му е толкова чужда. Той е бил зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов (1998-2001 г.). Влезе като зам.-министър на външните работи и в правителството на ГЕРБ, но през 2010 г. отново замина за Париж.

Без изненада транспортен министър за 2-3 месеца ще бъде Кристиан Кръстев, който сега е зам.-министър във ведомството.

Изненадата идва от Асен Василев, който ще бъде икономически министър и вицепремиер. Завършил е Харвардския университет, съосновател е на Everbread, компанията създаде търсачката за самолетни билети (Haystack) и е част от Съвета за икономическо развитие и социални политики към президента.

За министър на вътрешните работи е назначена Петя Първанова. В момента тя е шеф на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" във ведомството.

Земеделието ще се оглавява от ректора на Тракийския университет в Стара Загора Иван Станков.

Екатерина Захариева ще поеме регионалното министерство, където беше зам.-министър в екипа на Росен Плевнелиев. След това премина с него на "Дондуков" 2 като главен секретар на президента. Тя беше сочена и за възможен служебен премиер, както и за вицепремиер. Тя ще бъде и един от тримата вицепремиери.

Деяна Костадинова като министър на труда и социалната политика. За кратко тя беше заместник министър в екипа на Тотю Младенов (юни 2011 - февруари 2012), където отиде от Министерски съвет. В момента Костадинова е секретар по социални политики, младежта и спорта на президента. Тя ще бъде и един от тримата вицепремиери.

Актьорът Владимир Пенев ще бъде министър на културата.

Световният и европейски шампион по плуване Петър Стойчев е временният министър на спорта.

Директорът на Геофизичния институт към БАН проф. Николай Милошев ще бъде служебен министър на образованието.

За финансов министър е посочен Калин Христов, който в момента е подуправител на БНБ. За военен министър - доц. Тодор Тагарев, който е работил на различни позиции в министерство на отбраната, бил е и съветник на Николай Младенов докато оглавяваше ведомството, има научна и преподавателска кариера.

Правосъдното министерство ще се оглави от Драгомир Йорданов, който е директорът на Националния институт за правосъдието (НИП).

Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.

Николай Петров - здравен министър.

Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство.

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.

Подкрепи Economic.bg