По-скъпа вода при харч от над 3,5 кубика

Въвеждат две тарифи от 2013 г., няма да плащаме загубите по мрежата

По-скъпа вода ще плащаме през 2013 г., ако домакинството харчи над 3,5 кубика на човек на месец, съобщи "Стандарт". Това ще стане, ако парламентът приеме предложението за въвеждане на две различни такси за ползване на природния ресурс вода (т.нар. такса водовземане), както предвижда проектът на Националната водна стратегия.

С промени в законите до края на годината ще бъдат определени подробните правила за въвеждането на двете различни такси, каза екоминистърът Нона Караджова.

Хората, които полагат усилия за пестене на вода, които са свързани с нашите навици, ще бъдат стимулирани с по-ниска такса "водовземане", обясни министърът.

Въведената от 2000 г. такса "водовземане" влиза като елемент в цената на питейната вода, както и при плащането на водата за напояване и за производство на ток.

Проектът предлага да се промени и досегашният начин на определянето й, при който таксата се е начислявала на всеки куб.м вода, иззет от язовира. Така гражданите и бизнесът плащат за всички кубици, изтекли от водопроводите по пътя на водата до тях, т.е. за загубите в мрежата.

Проектът предлага такса "водовземане" да се плаща за кубиците, които постъпват при потребителя, което е по-справедливо, обясни Караджова. Точно чрез тази такса ще се въведе по-ниска и по-висока цена за питейната вода според ползването, обясни екоминистърът.

Освен на ВиК услугите ДКЕВР ще регулира цените на още две услуги - подаване на вода за напояване и подаване на вода за производство на ток.

 

Коментари: 0