По-слаба реколта от пшеница

Производството на царевица на рекордно високи нива

Автор: Атанас Христов

По-слаба реколта от пшеница в световен мащаб очакват от Световния съвет по зърно. Това обяви Антонина Белопитова от Софийска стокова борса по време на редовния месечен брифинг на институцията.

Въпреки това през последната година цената на пшеницата в България се е понижила с 11%, средно до 360 лв. на тон. През март, април и май цената на пшеницата се повишава, но тази година не е така. Обяснението е по-ниското потребление, коментира Васил Симов, изпълнителен директор на Софийска стокова борса АД.

По данните на Световния съвет по зърно родните производители ще приберат в хамбарите около 3,7 млн. тона пшеница през тази година, спрямо 4,2-4,3 млн. тона през 2011 г. Според предварителните прогнози реколтата в Европейския съюз ще е 121 млн. тона, което е най-ниското ниво за последните 4 години. В световен мащаб продукцията от пшеница ще е 671 млн. тона, или с 24 млн. тона по-малко от 2011 г. Търсенето се очаква да е с 10 млн. тона повече от добива, което ще доведе до невиждано в последните години намаляване на световните резерви до 191 млн. тона.

На фона на неприятната тенденция при пшеницата се очакват рекордно високи добиви от царевица. Според доклада на Световния съвет по зърно добивите ще достигнат 930 млн. тона, или с 47 млн. тона повече спрямо 2011 г. Основната причина за прогнозата са увеличените площи с царевица в САЩ. Освен това много производители по света подмениха измръзналите от тежката зима в Европа есенници с пролетници, което също ще доведе до нарастване на реколтата от царевица.

През последната година цената в България се е понижила с 11% до 380 лв. за тон, а в САЩ намалението е с 20% до 256 долара за тон. Очакванията са добрата реколта да продължи да натиска цените на царевицата.

Коментари: 0