По-висок данък "сгради" за 15% от столичаните

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов представи проекта за новото зониране

По-висок данък сгради ще плащат 174 хил. от общо 1,17 млн. собственици на имоти в София, като промяната ще влезе в сила най-рано от догодина. Това съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, на представяне на проекта за новото данъчно зониране на столицата, съобщи Дарик.

"Няма да има промяна в големите жилищни квартали "Младост", "Надежда","Люлин", "Дружба" и други", каза още Барбалов и уточни, че промените засягат 15% от софиянци.

За сметка на това район "Оборище" например ще премина от трета в най-скъпата - първа зона. Голямо завишаване на данък сгради ще има и в района на Централна и Сточна гара, които ще преминат от четвърта в първа зона. Барбалов обаче подчерта, че преминаването в отделните зони ще става поетапно и ще се случва в период от 10 години.

"Горна баня" е единственото място в София, където собствениците ще плащат по-нисък данък след приемането на предложените промени.

Преминаването от една зона в друга ще доведе до около 30 лева увеличение на данъка за недвижим имоти при панелно жилище от 60 кв. м, а при ново стрителство - около 40 лева за същият размер жилище. В една от обхванатите зони - "Горна баня", ще има намаление на данъка с около 40 лева за 60 кв. м. имот "ново строителство".

Барбалов посочи, че основата за предложенията са били направените инвестиции в последните 12 години, както и законовите постановки от приетия през 2007 г. Закон за устройство на територията в Столичната община.

Той не се ангажира със срок за влизане на промените, като посочи, че първоначално те ще бъдат представени широко и обсъдени с максимално много хора. Преминаването ще става поетапно и ще се случва в период от 10 години.

Заместник-кметът припомни, че зонирането на София е извършено през 1998 г. От 2001 г. досега публичните инвестиции са надхвърлили 2,5 млрд. лв., а София е нараснала с близо 200 000 души или представлява 18,5% от населението на страната. От инвестираните средства за метро са дадени 1,37 млрд. лв.

В подготвения вариант са отчетени законовите постановки, направените инвестиции, границите между зоните чрез естествени делители, плавното нарастване на размера на данъчните задължения от центъра към периферията.

 

Коментари: 0