Подобряват градския транспорт с 600 млн. лв.

Това ще стане в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Русе и София

Около 600 млн. лева от европейско и национално съфинансиране ще бъдат инвестирани за подобряване на градския транспорт в Бургас, София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

С подписването на договорите за градския транспорт почти ще бъде изчерпан основният ресурс по оперативната програма "Регионално развитие", отбеляза министърът. Спестените средства ще се насочат към новата схема за интегрирано градско развитие, която ще цели да допълни съществуващите инвестиции и да допринесе за развитието и на градския транспорт. 

Днес беше подписан договор за безвъзмездна финансова помощ в размер на 44 306 947 лв. за  развитие и модернизация на градския транспорт в Пловдив.

Проектът на Пловдив ще се осъществява 36 месеца и по него се предвижда въвеждане на електронно управление на градския транспорт, започвайки със система на електронно таксуване на пътници, система за управление на превозните средства, светофарните уредби.

Като резултат 285 превозни средства на градския транспорт на Пловдив ще бъдат оборудвани с електронна система за продажба на билети. Това са машини за закупуване на тези билети, машини за таксуване, машини за проверка. Всички водачи на тези средства ще бъдат оборудвани с необходимата електронна техника.

41 спирки в Пловдив ще бъдат оборудвани с автомати за билети. 384 спирки ще показват с електронно табло след колко минути ще дойде следващото превозно средство. За целта в 285 превозни средства ще бъдат монтирани датчици, каза още министърът. Ще бъдат изградени също и нови 48 км велоалеи.

При осъществяването на проекта ще бъдат разкрити над 180 работни места, а след реализацията му ще има 65 нови работни места.

Кметът на Пловдив Иван Тотев определи проекта като един от най-иновативните. Той допълни, че чрез него общината ще има по-пълен контрол върху превозвачите и ще има възможност за продажба на билети за  градския транспорт на времеви принцип. 

Коментари: 0