Поевтиняването на йената не било умишлено

Финансовият министър на Япония обясни, че слабата валута не е цел на правителството, а резултат от паричната политика в страната

204 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Целта на Токио не е да обезценява валутата си, това е просто резултат от паричната политика на Япония. Това каза финансовият министър на страната Таро Асо, опитвайки се елиминира опасенията, че страната му води "валутна война" с цел да увеличи конкурентоспособността си. Той обясни, че политиката на правителството е да се бори с дефлацията, което обаче в крайна сметка води до поевтиняване на йената.

Премиерът Шинзо Абе призова централната банка (Bank of Japan) да действа решително при справяне с дефлацията. Правителството постоянно разширява програмите си за количествени улеснения, централната банка печата пари и в крайна сметка резултатът е слаба йена. Това обаче не се приема добре от Европа и САЩ, които наричат това "валутни войни". Мерки за намаляване на стойността на местните валути предприемат и други централни банки - на САЩ, Великобритания, Еврозоната и Китай. Никой не иска да го признае официално, но целта на всички е по-евтина валута и по-евтин износ.

"Прилагаме нашите политики с единствената цел да сложим край на дефлацията. В резултат на това обаче цените на акциите се повишиха, а йената отслабна", коментира пред японско радио финансовият министър, цитиран от Reuters. Той е категоричен, че това не е цел, а просто резултат.

Миналият месец Bank of Japan реши да повиши двойно целта за инфлацията през 2013 г. - до 2%. Централната банка увеличи и програмата си за изкупуване на активи, което трябва да вдигне на крака икономиката, която за последните 12 години влиза за четвърти път в рецесия.

В петък йената достигна най-ниското си ниво от май 2010 г. - 92.79 йени за долар. Миналата седмица доларът поскъпна с 2% спрямо японската валута, а за 12 седмици американската валута е поскъпнала с 16.6% спрямо йената.

   

Подкрепи Economic.bg