Политическата нестабилност крие големи рискове за бизнеса

Според 64% от фирмите ДДС продължава да се бави

3623 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Политическата нестабилност крие големи рискове, намалява доверието на чуждестранните бизнес партньори и те са по-склонни да забавят конкретни свои проекти. Това е едно от опасенията на предприемачите, които те изразяват в анкета на Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Проучването е проведено в края на юли сред  членовете на Палатата, съобщиха от БТПП. Бизнесът е е категоричен, че се нуждае от предвидима икономическа среда. Предприемачите са на мнение, че сегашната липса на предвидимост в икономиката оставя негативен отпечатък.

Около 31% от участниците твърдят, че вече ДДС се възстановява в по-съкратени срокове, но според 64% от фирмите данъкът не се връща в по-кратки срокове.

Почти всички от представителите на бизнеса (93%) посочват, че няма положителна промяна при условията на кредитиране, а само според 5% има.

Голяма част от предприемачите са против идеите за вдигане на максималния осигурителен доход от 2200 на 3100 лв. Основната част от анкетираните (69%) не са съгласни с повишаване на максималния осигурителен доход, защото ще се увеличи осигурителната тежест. В бизнес средите се споделя мнението, че на този етап това ще е прибързано решение.

Повече от половината членове на БТПП (55%) одобряват мерките за намаляване на младежката безработица, базирани на субсидиране от държавата при назначаване на първи трудов договор.

Подкрепи Economic.bg