Половината бежанци не са сирийци

Предишното правителство не направи абсолютно нищо, с което да предвиди подобна имиграционна вълна, каза в интервю за "Дарик" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

120 ~ 5 мин. четене

- Г-н Каракачанов, когато говорите за сирийските бежанци, не наливате ли масло в огъня по тема, която очевидно ще бъде тест и за държавата и за обществото ни в новата българска история? Къде е границата на това да кажеш истината и да създадеш истерия?

- Ние казваме истината и даваме рецепти как да бъде решен проблемът. Защото първо, ако започнем да гледаме реално на нещата, тестът държавата не го издържа. Защото конфликтът в Близкия изток е от 3-4 години - Египет, Тунис, Мароко, Либия. Предишното българско правителство не направи абсолютно нищо, с което да предвиди, че въпреки докладите на чужди разузнавателни служби, въпреки докладите на ДАНС, че има опасност от подобна имиграционна вълна, въпреки факта, че съседна Гърция до миналата година беше наводнена с 400-500 000 африканци и араби, преди да издигне стената. Всичко това се виждаше. Какво правеше предишното правителство? Външният министър, вместо да формулира адекватна външна политика на България, той се заигра в разни чужди схеми и покани в България така наречената сирийска опозиция, част от които са откровени фундаменталисти. Един, двама от тях бяха издирвани за тероризъм и ислямски фундаментализъм. Абсолютно проспаха нещата.

Сега какъв е проблемът? Всички говорят за бежанците. Аз казвам, че половината от тези близо 10 000 души вече не са бежанци. Защото бежанец е онзи, който бяга от военен конфликт. И ако приемем, че в Сирия има такъв, а то има гражданска война. И ако приемем, че сирийските граждани бягат от военен конфликт...

- Те отиват в Турция.

- Те отиват в Турция и после в България. Тук има няколко въпроса, за които трябва да говорим откровено, а правителството мълчи. Не мога да разбера защо. Ето какви са проблемите. Първо, от тези 10 000 човека в България, около 50%, може би малко повече, са от Сирия. Тези хора да кажем, че са бежанци. Те бягат от военен конфликт. Останалите 5 000 човека от тези 10 000 не са от Сирия. Това са: африканци, алжирци, афганистанци и всякакви други. От Кот д'Ивоар, където ти дойде на ума. Тези хора не бягат от военен конфликт. И вижте какво се случва. До миналата седмица ми е статистиката, която сега ще ви кажа. По данни на полицията нито един сириец не е извършил нарушение и престъпление. В същото време алжирците са номер едно, и африканците. Дребни престъпления, за сега дребни. Но целта на тези хора не е да бягат от военен конфликт и да се спасят в България, и след това да се върнат, каквото може би е целта на по-голямата част от тези сирийци. А тяхната цел е да продължат на запад. Само че, за да преминеш от Турция в България каналджията ти взема между 1000 и 3000 евро. От България, за да продължиш до Западна Европа трябва да отделиш поне още толкова.

- Ако не и повече.

- Ако не и повече. Грубо казано трябва да отделиш някакви хиляди евро. Те ги нямат. И как могат да ги набавят - извършвайки някакво престъпление. И те го правят вече, започвайки впоследствие да продават дрога, да вършат други престъпления и така нататък. Това е проблем. И не можем да си затваряме очите пред този проблем. Другият проблем - 400-500 нелегално преминали границата.

- Гърция сложи стена.

- Гърция сложи стена. Обаче сложи стената малко късно, защото Гърция се дестабилизира. Тези хора, една голяма част от тях, търсейки си работа, намирайки си работа на половината от цената на заплатата в Гърция, оставиха без работа други гърци. Проявиха се крайни течения в тяхното общество, появиха се и неофашистите, влязоха в парламента, започнаха граждански размирици, и Гърция се дестабилизира. Добре, ние трябва да сме много глупави, за да повтаряме грешките на Западна Европа, и на нашите съседи. Да погледнем Западна Европа. В Западна Европа имаме цели градове, които вече са гета. Предградията на Париж са негърско - арабски гета, в които това население не работи, живее само от социални помощи, не желае дори да работи, занимава се с бандитизъм - палежи , убийства. Добре, ние искаме това да се случи в България ли? Ето тези въпроси задаваме и даваме рецептата. Първото нещо, което трябва да се направи - да възстановим телените заграждения, кльона, както е популярно да се казва на зелената граница.

- Вече се заговори за това.

- Заговори се. Трябва да се направи. След това тези хора, които са от Сирия и идват в България, в момента, в който пристигнат и им се дава статут на бежанец, да разписват по един документ, че еди какво си време, да кажем два - три месеца след края на войната те ще се приберат или ще напуснат България в посока своята родина. Къде ще отидат - това е техен проблем. Онези, които са нелегално преминали и нямат статут на бежанци, и нямат никакво основание да претендират за този статут, вместо да стоят в България и да се чудят как да избягат на запад и от там да ни ги върнат обратно пак на нас, защото ние сме страната, която ги е регистрирала като нелегални имигранти, така се случва. Справка Румъния. Преди една седмица ни върна 16 такива, след като ги осъди обаче за нелегално преминаване на границата. Тези хора, тези държави - и Афганистан, и Алжир имат посолства в България. Пасаван, тъй като те си късат документите, пасаван е временно удостоверение за самоличност, на самолета и обратно. Ние трябва да сме много наивни, за да допуснем да се случат тези нередности, които се случиха в Западна Европа и в съседните ни държави като Гърция. Втори проблем - Турция съвсем целенасочено ги насочва към нашата граница. Не можем и за това да си затваряме очите. Видно е от видео наблюдението как цели колони от тези бегълци...

- Но мисля, че е крайно да се твърди, че това е политика на Турция, за да ислямизира България, а по-скоро те не могат да се справят с проблема. И при тях са много.

- Не съм далеч от мисълта, че това е така. Защо? Турция 10 години се управлява от едно ислямистко правителство. Официалната доктрина на Турция е неосманизма. Давутоглу - външният министър на Турция е завършил ислямския университет. Аз само наброявам фактите, а нека всеки сам да си прави изводи.

- Надявам се това да не създава у хората не само истерия, но и някакви теории на конспирациите, които вадят хора все по-масово на протести.

Това не е теория на конспирацията. Това е част от голямата политика. Защо мислим толкова наивно, че в света нещата са се променили от 2000 години, не са се променили. Големите държави, тогавашните и сегашните, се борят за завладяване на световните ресурси. Войната в Ирак беше война за петрола на Ирак, войната в Сирия, която искаха някои държави, включително Турция, беше за газта. Не става въпрос за морал, става въпрос за интереси. Много често в световната история, за да дестабилизираш една държава, подгонваш една маса хора към нея и те я дестабилизират. Така че аз не съм наивен, но искам и българските управляващи, които сме избрали да управляват, да не бъдат наивни. Да кажа по повод 120 годишнината няколко думи. На 25 октомври, сряда, в Благоевград откриваме един паметник на Тодор Александров. Вечерта във Военния клуб, в 18.30 часа - тържествен концерт. А за любителите на литературата, свързана с българската история, издаваме няколко книги, от които едната е издадена съвместно с издателство "Захари Стоянов" е една прекрасна книга на Симеон Радев "Македония и българското възраждане" - един шедьовър, равен на "Строители на съвременна България". Тези, които слушат музика, ще слушат хубава музика, другите могат да си купят хубави книги.

Подкрепи Economic.bg