Полша и Турция направиха стандарта за айрана

България не участва, защото се самоизключила от Световната асоциация на млекарите

Автор: Таня Киркова

България, известна по света като родината на киселото мляко, не е могла да участва в разработването на световния стандарт за айрана , традиционен за българите  продукт. Направили го Турция и ...Полша. Причината е, че държавната компания Ел Би Булгарикум, единственият притежател на технологията за извличане на лактобацилус булгарикус,  бактерията, която произвежда истински живо кисело мляко и закваски за него, се самоизключила от организацията преди години. Това съобщи за www.economymagazine.bg изпълнителният директор Васил Зографов.

В момента на Конгреса на Световната асоциация в Кейптаун , Южна Африка ,  доктор Цветана Минкова, директор по лицензи и проекти  в Ел Би Булгарикум, прави постъпки дружеството да  възстанови членството си и се надявам на следващия конгрес в Токио това да е вече факт, обясни Зографов. Световната млечна асоциация участва в Световната организация по храните /ФАО/ и това ще даде достъп до финансиране от международните фондове и на участие на научния център на българската компания в създаване на стандарти за други продукти с млечно-кисели бактерии .

На сегашния конгрес се очаква да бъде одобрен световния стандарт на айрана. България няма да може да се включи в него.
Но страната ни няма да бъде лишена да произвежда айран,  защото не е участвала в изготвянето на стандарта, защото това не е марка, защитено наименование или патентована технология, обясни Зографов. Съвсем друг е случаят с българската ракия и луканка, които България закъсня да регистрира при влизането ни в ЕС.
Директорът обясни, че дружеството притежава патента за български млечни продукти – 54 търговски марки, регистрирани в България. Фирмената търговска марка е регистрирана в ЕС и  още 10 страни в света.
Притежава също 6 наименования за произход, станали символ на оригиналните български млечни продукти.

Догодина Ел Би ще празнува 40 години от подписване на първия си лицензионен договор с японската компания Мейджи, която произвежда всеки ден по 25 милиона кофички кисело мляко с български щамове и закваски. Отделно има лицензианти във Финландия, Корея, в Германия, Швейцария, Холандия , Кипър, Филипините , Франция и Австрия. Тепърва смятаме да развиваме по усилено дейността по предоставяне  на лицензи на чужди държави, за да популяризираме истинските качества на киселото мляко, защото киселото мляко е естествен пробиотик, който спомага за дълголетие на потребителите, каза директорът на ЕлБи Булгарикум.

Коментари: 0