Полски министър изгуби поста си след международен скандал

Говин гласува против проектозакона на управляващата партия за гарантиране на правата на хомосексуалните двойки и се противопоставя на оплождането ин витро

Изказване на полския министър на правосъдието Ярослав Говин предизвика международен скандал. Причина за това бяха думите му, че германци извършват опити с полски зародиши от процедури за оплождане ин витро, което даде повод на министър-председателя на страната Доналд Туск да го уволни, предаде AFP.

По-рано този месец правосъдният министър заяви в интервю пред местна медия, че „германски учени вероятно внасят ембриони от Полша и извършват експерименти с тях“. Говин, който е ревностен католик, гласува против проектозакона на управляващата партия за гарантиране на правата на хомосексуалните двойки и се противопоставя на оплождането ин витро.

Ярослав Говин – вторият полски министър, освободен от премиера през този месец, ще бъде заменен от ексвътрешния министър Марек Бернацки. Министър-председателят Туск неотдавна смени и министъра на държавния бюджет Миколай Будзановски заради недостатъчен контрол върху държавните компании.

Коментари: 0