Получаваме по-евтин газ при подпис за „Южен поток”

Очаква се всички въпроси около проекта да бъдат решени до 15 ноември

България ще получи отстъпка от 11,1 процента от цената на газа, когато акционерите от „Южен поток-България” решат отворените въпроси по проекта и се подпише окончателното инвестиционно решение. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който все участие във форума „Балкански политики за зелен икономически растеж”.

По думите му по проекта все още има нерешени въпроси, които не са уточнени от акционерите в смесената компания. Според него всичко трябва да бъде уточнено преди страната ни да поеме твърд ангажимент и да вземе окончателно инвестиционно решение. Това се очаква да бъде направено към 15 ноември тази година.

Едва след като страната ни подпише за „Южен поток” ще може да получи по-ниска цена за газа, изчислявана от 1 април. Нейният размер е между 115 млн. и 120 млн. долара.

„Работим в много конструктивен дух и няма теми, по които не можем да постигнем съгласие”, каза министърът.

Очакванията на Добрев са, че от началото на следващия месец цената на природния газ в страната да се увеличи.

„Цената на газа се определя на основата на петролните деривати и цената на долара за девет месеца. За този период имаме увеличение на цената на долара и средно увеличение на петролните деривати, така че по-скоро тенденцията за цената е в посока нагоре”, 
коментира Добрев.

Коментари: 0