Пореден 47-и ден на протести срещу кабинета

За 35-и ден се проведе и контрапротест пред НДК в подкрепа на управляващите

100 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

За 47-и пореден ден множество недоволни граждани се събраха, за да изразят недоволството си от управлението на кабинета, оглавяван от Пламен Орешарски и подкрепящите го партии БСО, ДПС и мълчаливо "Атака". Протестите срещу новата власт, която дойде след предсрочните парламентарни избори на 12 май, започнаха на 14 юни, когато за 15 минути Народното събрание избра Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Предложението беше на премиера Пламен Орешарски.

От този момента, до ден днешен, хиляди изпълват всяка вечер пространството на "Триъгълника на властта" - Народно събрание (бившият Партиен дом), Министерски съвет и Президентство. Подобна е картинката и на ден № 47 от протеста под надслов #ДАНСwithme. Множеството скандира "Оставка", "Мафия", "Червени боклуци" и освирква сградата на Министерски съвет.

Протестиращите са издигнали лозунги, част от които гласят "Протестът хората събира, стават народ", "Не искам "АЕЦ Белене", "Не искам руски интереси". След като повикаха пред Министерски съвет недоволните се отправиха към Народното събрани в посока "Орлов мост" и  блокираха движението по бул. "Цар Освободител" пред сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

И днес протестните действия в столицата стартираха сутринта с традиционната вече акция "На кафе пред парламента".

За пореден 35-и ден се проведе и контрапротест пред НДК в подкрепа на управляващите. Около 50 души се събраха, за да настояват правителството на Пламен Орешарски да продължи работата си. Продължилият около 15 минути митинг започна със скандал, след като събралите се обявиха един журналист за провокатор.

Издигнати бяха лозунгите "Шанс за Орешарски - шанс за България" и "Тук сме хора с различни политически убеждения, но с една кауза - да дадем шанс на правителството". По-рано днес защитниците на управляващите внесоха в Министерски съвет подписка в подкрепа на правителството.

Подкрепи Economic.bg