Пореден протест срещу застрояването на плажовете

Против нови ски писти в Банско се обявиха граждани и еколози пред парламента

Снимка: БГНЕС

84 ~ 1 мин. четене

И вторият протест срещу застрояването по Черноморието успя да събере няколкостотин души пред Народното събрание. Шествието тръгна от паметника на Патриарх Евтимий (Попа) и премина през ул. Граф Игнатиев, Раковска, Цар Освободител. Пред сградата на парламента протестиращите скандираха „Хора без морал", "Не пипайте Корал”, „Не искаме бетонирана държава".

Те настояват за законови промени, които да гарантират, че няма да се допусне застрояване в девствените природни местности по морето. Участниците в шествието в София, а и събралите се на днешните акции във Варна и Бургас, се обявиха и против разширяването на ски зоната в Банско и построяването на втори лифт.

"Невъзможно е на Банско, където имат 60% надвишаване на концесията и нелегално изсичане на дървета, да се опитват да изсичат още и още. Явно проблемът е сериозен, не става въпрос само за Иракли или Банско, а и за цялото ни морско крайбрежие, за Пирин и за планините ни", заяви Борислав Сандов, представител на природозащитна организация, цитиран от bTV.

Срещуположната позицията защитиха за пореден път на протест граждани и хотелиери от Банско. Днес те отново затвориха пътя за курорта с искането да се разшири ски зоната и да се изгради втори лифт. Акцията се проведе под мотото „Пирин не е на зелените” и „100% еко лъжи”.

Местните изтъкват, че новите съоръжения са необходими, за да се покрият нуждите на чуждестранните туристи, които все повече негодуват от опашките, които се образуват пред единствения засега лифт. 

Подкрепи Economic.bg