Пореден спад на йената

Лихвите по американските съкровищни бонове паднаха до най-ниските си нива за последните два месеца

Йената падна до почти 7-месечно дъно спрямо долара поради очакванията, че след изборите в Япония следващия месец новото правителство ще увеличи стимулите за икономиката.

Рано в понеделник доларът се търгуваше за 81,55 йени. Японската централна банка започна в понеделник двудневна среща на ръководството, като очакванията са, че банката няма да предприеме нови политически стъпки до изборите.

Oсвен японската финансова политика, тази седмица пазарните участници ще следят продължаващите преговори на американските политици за избягване на бюджетната криза и срещата на европейските ръководители във вторник, на която ще се обсъди помощта за затъналата в дългове Гърция.

В петък лихвите по американските съкровищни бонове паднаха до най-ниските си нива за последните два месеца, след  като скептицизмът относно преговорите за бюджета на САЩ допринесе за инвестиране в т.нар. “сигурни убежища”, каквито са американските съкровищни бонове.

Все пак в петък, депутати от двете основни политически партии в САЩ обвързани с преговорите намекнаха за възможността за бюджетен компромис, който включва съкращения на разходите и допълнителни приходи, но подробности  не бяха изнесени. Добрата новина е тонът на срещата в Белия дом, но все още съществува липса на съгласие по основните въпроси свързани с фискалните проблеми на САЩ. Според анализатори, това ще доведе до множество негативни заглавия през следващите седмици, които ще доведат до поскъпване на долара, който все  още се възприема като “сигурно убежище”, дори когато лошите новини са генерирани от САЩ.

Еврото леко поскъпна рано в понеделник до 1.2760 долара, поради очакванията на някои инвеститори, че министрите на финансите от еврозоната и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще стигнат до съгласие, за това как дългът на Гърция да се направи управляем.

Слабо представяне на златото

Златото поскъпна в петък с 80 цента до 1718. 90 долара за тройунция, като търговията бе слаба. През следващата седмица, повечето участници на пазара считат, че златото ще бъде подкрепено поради опасенията за “фискалната пропаст” в САЩ и  продължаващите проблеми в Европа.

Като ниво на подкрепа за златото се очертава цената от 1700 долара за тройунция, а очакванията са следващата седмица цената да е около  1714 долара за тройунция.

Цените на петрола се повишиха в петък, след като израелските атаки срещу Газа доведоха до ескалиране на  конфликта между Израел и Палестина и засилиха опасенията отностно доставките на петрол от близкия изток. Американският суров петрол поскъпна с 0.8% до 86.67 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0