Поредна вечер на протести

Недоволството е срещу цялата политическа система

Снимка: БГНЕС

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Протестите продължават и след гласуваната от парламента оставка на правителството.  Недоволството е насочено срещу цялата политическа система, а основното искане е свикването на Велико народно събрание.

Традиционно в столицата хората започнаха да се събират около 18 часа на кръстовището на "Орлов мост". Половин час по-късно няколкостотин души потеглиха към сградата на президентството. По пътя си те блокираха бул. "Цар Освободител", а през Народното събрание преминаха с освирквания и викове "Мафия", "Всички вън!".

Участници в протеста обясниха, че са против съставянето на служебен кабинет и ще изразят исканията си пред президентството. Други обявиха, че искат да покажат на държавния глава, че в страната има гражданско общество, което трябва да участва в консултациите за ново правителство. Митингът пред президентството се провежда с пеене на Химна и патриотични песни.

След това шествието потегли обратно към парламента. Там участниците скандират "Всички вън", "Много сме - силни сме" и "Не се продаваме". Има засилено полицейско присъствие и жандармерия. Протестиращите призоваха полицията да си свали щитовете, но те не го направиха.

От там хората се насочиха към Орлов мост. Участниците се обявяват за смяна на системата, срещу монополите, срещу престъпните групировки, които са управлявали България. Те обявиха, че искат да си върнат България от престъпниците, които управляват 23 години

Демонстрации се провеждат и тази вечер във Варна и Бургас.

Недоволни от високите сметки за ток се събраха пред сградата на EVN в Бургас и скандираха срещу монополистите. Около 200-300 души за пореден път излязоха на улицата. "Ние не протестираме срещу Бойко Борисов, нито срещу правителството. Ние протестираме срещу произвола на монополистите. Хората са тук, защото EVN ги ограбва. Този башибозук трябва да спре", обявиха хората, предаде kmeta.bg. Преди шествието да потегли протестиращите сформираха Инициативен комитет, който от тук нататък ще оглави стачките.

Във Варна шествието започна отново от сградата на общината до Катедралата. В него участват около 1000 души.

 

Очаквайте подробности

Подкрепи Economic.bg