Потъва ли Испания в блатото на рецесията

Според финансови стратези от RIA Capital Markets инвеститорите са обзети от страхове, че фискалната система на страната е пред крах, тъй като доходността по 5-годишните ДЦК надвишава тази на 10-годишните

7730 ~ 2 мин. четене

Испанската икономика, която е четвърта по размер в ЕС, пое стремглаво надолу и загуби от авторитета си. Рецесията в страната се задълбочава, въпреки че в края на миналия месец й беше отпусната помощ в размер на десетки милиарди евро.

За кратко имаше позитивни перспективи за излизане от дълговата криза и лихвата по испанските облигации се понижи от 7 на 6.3%. За съжаление еуфорията продължи кратко и на 25 юли доходността по двугодишните испански облигации скочи рекордно, достигайки нива над 7.5%. Това дойде като следствие от заседанието на представители на испанското правителство, което се проведе миналия уикенд. Политиците изискаха от европейските си партньори да позволят на ЕЦБ да започне изкупуването на испански ДЦК.

Според мнението на финансови стратези от RIA Capital Markets инвеститорите са обзети от страхове, че фискалната система на Испания е пред крах, тъй като доходността по 5-годишните ДЦК надвишава тази на 10-годишните. Противно на настроенията на  фондовите борси и forex пазарите, министърът на икономиката на Испания Луис Гуиндос отрече, че страната ще поиска допълнително кредитиране.

За утежняването на ситуацията допринесоха обявените предстоящи фалити на автономните области Мурсия и Валенсия. Техният дял от икономиката на страната е 13% и за да покрият финансовите си липси, се нуждаят от 2.3 млрд. евро от държавния спасителен фонд. Каталуния също обяви, че ще има нужда от помощ за справяне с финансовите си дългове.

Общият обем задължения на автономните области е в размер на 140 млрд. евро. Според икономисти от Berenbank новината не е изненадваща, а очаквана. Опасността от нея обаче ще се отрази на бъдещите оценки на рейтинговите агенции, тъй като в момента кредитният рейтинг на Мадрид е на косъм от т.нар. оценка „junk“ – изключително спекулативни книжа, чиито емитенти в повечето случаи не могат да изплащат финансовите си задължения.

Подкрепи Economic.bg