Правителствената пресслужба затруднява работата на журналистите

Репортерите гадаят доколко тази практика е свързана с антиправителствените протести и страха от появата на протестиращи или пък с желанието да се сведе до минимум опасността на пресконференциите на властта да се появят колеги, задаващи нерационални в

112 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Правителствената информационна служба затруднява работата на медиите, като ги запознава с програмата на министър-председателя Пламен Орешарски в последния момент. Това е становището на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) по повод многото сигнали от страна на български колеги, свързани с липсата на навременна информация за мястото и времето, когато премиерът прави своите посещения.

Практиката, въведена от настоящото правителство, е без прецедент в дългогодишната работа с различни кабинети, пише в своето становище АЕЖ-България.

От там дават за пример срещата на Орешарски с председателя на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода, за която беше съобщено в петък, в 14 ч. Самата среща беше с начален час 14:30 ч., а в съобщението се уточняваше, че журналисти ще бъдат допускани в сградата до 14:20 ч. "Този случай далеч не е изключение - от месеци журналистите научават за срещите на премиера, на които са поканени, минути или най-много няколко часа преди началото им", пише още в становището.

Репортерите гадаят доколко тази практика е свързана с антиправителствените протести и страха от появата на протестиращи или пък с желанието да се сведе до минимум опасността на пресконференциите на властта да се появят колеги, задаващи нерационални въпроси. Сигурно е обаче, че криенето на официалната програма на министър-председателя не може да се впише в стандартите за прозрачно управление. Тази практика по-скоро напомня за региони с бойни действия, като например Афганистан, където не е необичайно медиите да получават информация за посещения на официални лица едва след началото на тези визити или дори след отпътуването на госта от размирната зона.

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) настоява Правителствената информационна служба да огласява програмата на премиера и министрите от неговия кабинет най-малко 24 часа предварително, а когато предстоят почивни дни - в последния работен ден, за да могат медиите навреме да планират дейността си при отразяването на тези събития.

Подкрепи Economic.bg