Правителството очаква 5 – 8% ръст на туризма

Според зам.-министъра Иво Маринов най-голям ще е ръстът на румънските и руските туристи

6154 ~ 1 мин. четене

Данните на икономическото министерство очакват увеличаване на броя на туристите през летния сезон с между 5 и 8% на годишна база, съобщи зам.-министърът с ресор туризъм Иво Маринов пред радио „Фокус”. „Тази година очакваме да има увеличение на броя на румънските туристи и най-значително да бъде увеличението на туристите от руската федерация, тъй като през последните месеци бяха предприети редица стъпки, които да улеснят престоя на руските граждани в България”, каза още той.

Според него една от основните причини е решението на правителството държавата да признава шенгенските визи на граждани от трети страни. Другите две са решението от 1 юни до 1 септември всички руски чартърни компании, които имат летателни програми за България, да могат да ги извършват, а не само това да бъдат т. нар. „назначени превозвачи”, както и откриването на допълнителен брой изнесени бизнес-центрове на територията на руската федерация.

Усилията на държавата ще са насочени към развитието на балнео и SPA туризма, културния и екотуризъм, за да може страната да се превърне в целогодишна дестинация.

Маринов не очаква сериозни трудности при преместването на сектора „Туризъм”, който е в икономическото министерство, в Пловдив. В новата структура ще бъдат назначавани и хора на региона, съобщи още зам.-министърът.

Подкрепи Economic.bg