Правителството подготвя още две рокади

Кабинетът ще смени председател на Държавната агенция "Архиви" и зам.-председателя на НСИ

Снимка: БГНЕС

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

След днешната изненадваща смяна на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и подадена оставка от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов, на утрешното си заседание кабинетът ще направи още две рокади на висши държавни служители. Това става ясно от заложените точки в дневния ред на правителството.

Една от тях предвижда от поста му да бъде освободен Мартин Иванов (на снимката), който понастоящем е председател на Държавната агенция "Архиви". Новият ръководител на архивите ще е Иван Комитски.

Иван Комитски е завършил Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има втора специалност по философия. Професионалната си кариера е започнал като специалист в Централния държавен исторически архив при Главно управление на архивите към Министерския съвет. От 1988 г. до 2008 г. работи към архивите на МВР, където преминава всички йерархически стъпала от специалист до директор на дирекция "Информация и архив". През 2008-2009 г. оглавява същата дирекция, но в ДАНС, пише във визитката на Комитски, изпратена от пресслужбата на Министерски съвет (МС).

Освен шефът на архивите кабинетът ще освободи и заместник-председателя на Националния статистически институт (НСИ) Цветан Нанов. Нанов ще се раздели с поста си по искане на председателя на НСИ Ренета Инджова и заради "допуснати от него груби нарушения на закона". За заместник-председател ще бъде избран Сергей Цветарски, който ще довърши мандата на освободената през 2012 г. Гергана Михайлова.

Сергей Цветарски е работил без прекъсване в НСИ от 1998 г. до началото на 2013 г., като последната му длъжност е държавен експерт. В момента е консултант на свободна практика.

Подкрепи Economic.bg