Предишните умишлено фалирали държавните дружества, смята Стойнев

Министърът на енергетиката даде за пример "Мини Марица изток"

Снимка: БГНЕС

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Предишното правителство е водило целенасочена политика за фалиране на най-атрактивните държавни дружества. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти в Харманли. Той беше в града, за да участва в заседанието на Областния съвет на БСП-Хасково.

Като пример министър Стойнев посочи "Мини Марица-Изток". По думите му там в продължение на 3.5 години цената на тон въглища не е била увеличавана и дори е била намалена, като в мините се е работило под себестойност.

По повод на напрежението сред миньорите, министър Стойнев е обяснил на среща със синдикатите, че с промените в Закона за енергетиката най-напред ще се осигури възможност за износ на българска електроенергия, за да се натоварят производствените мощности.

"Поех ангажимент пред двата синдиката да не се съкращават миньори и най-важното - да имат работа, защото те това искат", отбеляза министърът. Той добави, че предстои да бъдат осъществени конкретни инициативи, така че да бъде осигурен финансов ресурс за мините. "Аз ще съм първият човек, който при възможност ще увеличи цената на тон въглища, но в момента е важно да осигурим работа на миньорите и да не допуснем съкращения при тях. За нас мините са важно стратегическо дружество, което трябва да остане държавно", каза той.

Подкрепи Economic.bg