Предколеден спад на европейските борси

Ликвидността беше ниска, а обемът на сделките намаля със 70%

Автор: Атанас Христов

Европейските акции се понижиха в работния ден преди настъпването на Коледа, което е втори пореден дневен спад. В основата на песимизма беше загрижеността на инвеститорите, че политиците в САЩ няма да постигнат съгласие за преодоляване на т. нар. фискална пропаст в най-голямата световна икономика преди края на годината, пише Bloomberg.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0.1% до 280.60 пункта. Ликвидността беше ниска, а обемът на сделките намаля със 70%. Въпреки поредния спад бенчмаркът все още е с 15% ръст за 2012 г. Повишението му за 2012 г. се дължи на обявената програма от Европейската централна банка (ЕЦБ) за неограничено купуване на активи и третия кръг на количествените улеснения от централната банка на САЩ - Фед. Борсите в 10 от 18 от страните в Западна Европа затворени днес - включително пазарите в Германия, Швейцария и Италия. Другите борси затвориха по-рано.

Акциите на D'Ieteren се сринаха със 17%, след като компанията публикува данни, според които печалбата й за 2012 г. ще отчете по-голям спад в сравнение с предишните прогнози. British American Tobacco заличи 1.3% от пазарната си капитализация, докато книжата на UBM Plc (издател на InformationWeek) нараснаха с 1%.

Коментари: 0