Предлагаме на "Сименс" БДЖ "Товарни превози"

Това каза Бойко Борисов след среща с президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари

"Дългът към „Сименс” виси като воденичен камък в отношенията ни с Германия. Застрахователната компания и банката, която обслужва този кредит, директно отиват и предявяват иск в министерството на икономиката в Германия", каза премиерът Бойко Борисов след среща с президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. д-р Ханс Хайнрих Дрифтман.

Борисов е помолил Дрифтман да разговаря с представители на „Сименс” за това дали е възможно те да вземат БДЖ „Товарни превози”. "Поставих въпроса да участват в приватизацията на „Товарни превози". Ще продължим в работни групи да обсъждаме тази тема”, обясни Борисов.

България дължи 150 милиона евро на „Сименс” за вагони. Сделката е сключена от предишното правителство, предаде Фокус. 

„Тогава са плащали само лихвите по този кредит от 150 милиона евро. Миналата година платихме 300 милиона за хеликоптери, тази година 300 милиона за влакове. Правим всичко възможно. От няколко месеца започнахме да плащаме по 1.5 милиона евро на месец”, обясни Борисов.

„Това е една уникална по своята глупост сделка, която е сключена”, коментира той. „И аз казах на Дрифтман, че ако не беше „Сименс” германска компания, щяхме да им върнем влаковете и да приключим”, допълни премиерът.

„Държавата не е гарантирала тази сделка. Тогавашното правителство е трябвало да си я платят. Сега полагаме цялата си воля да решим този проблем, колкото и да ни е трудно”, посочи Борисов. На срещата са присъствали и президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара Бертрам Ролман, главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев и посланикът на Федерална Република Германия в България Н.Пр. Матиас Хьопфнер.

Коментари: 0