Предлагат прагът за проверки на предизборни дарения да падне

Външно министерство смята, че освен постоянно действаща ЦИК трябва да има и постоянна изборна администрация по места

Минималният размер на предизборните дарения, за които се изисква декларация за произход на средствата, да бъде намален от 1000 лв. до размера на една минимална заплата. Това предлага външният министър Николай Младенов в представен днес пред правителството доклад, който е в отговор на критиките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа към изборите в България.

Външният министър предлага още да се предоставят правомощия на Сметната палата да проверява декларациите, подавани от дарители-физически лица за произхода на средствата, дарявани за предизборни кампании.

При последните президентски и местни избори част от основните партии се отказаха да приемат дарения и решиха да се финансират от собствени средства. Критики имаше обаче към прозрачността на работата на Централната избирателна комисия.

Според Николай Младенов след първата сериозна стъпка в оформянето на ЦИК като постоянно действащ орган, трябва да се направи и следващата – да се създаде постоянно действаща изборна администрация към комисията. Това ще наложи законодателни промени, които да осигурят постоянен щатен състав, материално-техническа база и независим бюджет за изборната администрация, пише още в доклада.

Коментари: 0