Преразходът на Здравната каса за болниците е над 100 млн. лв.

При лекарствата в извънболничната помощ ще ги компенсираме с икономиите, каза управителят на НЗОК Румяна Тодорова

112 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Преразходът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за болници расте. Това съобщи управителят на касата Румяна Тодорова след среща с Българския лекарски съюз (БЛС). "Очаквахме преразход между 60 и 80 млн. лв., сега със сигурност той е над 100 млн. лв., само за болниците", добави тя.

"По всякакъв начин ще се постараем, където могат да се спестят, ги насочваме към здравноосигурителната помощ. В болничната помощ разходите са доста сериозни. В рамките на бюджета, над 100 млн. лв. няма да стигнат. На 23 или 24 септември ще има Надзорен съвет, където ще се отблокира резервът, и към 15 октомври ще имаме реална картина. Целият резерв е 269 милиона лева. Болниците са разписали договори за бюджет за 10 месеца, затова последните месеци са нулеви", посочи Тодорова.

"Преразходът в лекарствата в извънболничната помощ ще ги компенсираме с икономиите", каза управителят на НЗОК. Тя обясни, че преразходът в лекарствата за онкоболни са към болничната помощ. "В никакъв случай няма да оставим декември неплатен за болниците", допълни Тодорова. По думите на д-р Тодорова, проблемът е болничната помощ с онколекарствата.

Подкрепи Economic.bg