През април са теглени по-големи кредити

Заради несигурната политическа среда все повече българи са погасили предсрочно стари заеми

128 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българските граждани са теглили по-големи ипотечни кредити през април спрямо март тази година, сочат данните на анализаторската компания "Кредит Център". Средният размер на заемите през миналия месец се повишава до 32 023 евро, докато през март стойността беше 31 304 евро.

В абсолютна стойност най-големи са кредитите в София - средно 42 870 евро, като заемите в лева са били 53%. От големите градове, единствено в Пловдив се взимат повече кредити в евро - делът им е 52%, а средният размер на изтеглените през миналия месец заеми във втория по големина български град е 20 135 евро.

Все повече български граждани са погасили предсрочно част от задълженията, което засили тенденцията на рефинансиране на стари задължения, показват още наблюденията на "Кредит Център". "Притеснени от политическата обстановка и объркващата предизборна кампания, част от домакинствата бяха по-активни в желанието си да намалят месечните си задължения. Те използваха за целта спестени средства, получени годишни бонуси, дивиденти или рефинансираха натрупани задължения при по-добри условия", коментират от консултантската компания.

"Част от клиентите усещат тежестта на задълженията си, а същевременно изпитват и несигурност за приходите си в краткосрочен план. За разлика от 2008 г., когато настъпването на кризата беше изненада, сега действията на потребителите са изключително премерени и обосновани като имат за цел да им осигуряват спокойствие и сигурност", обясни Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център" и Creditpoint.bg.

По думите му уличните протести през февруари и изпълнената с компромати и заплахи предизборна кампания, доведоха до повече предпазливост и пресметливост у хората. "От друга страна банките продължиха да намаляват лихви по кредитите и така дадоха възможност част от старите кредити да се рефинансират при по-добри условия и месечните вноски да намалеят с около 15%", добави Тошев.

Очакванията му са след като настъпи успокоение на политическия фронт, потребителите да пристъпят по-активно към покупки и теглене на нови кредити.

Предсрочното погасяване на задълженията е знак и за стабилни доходи на работещите към момента. Търсещите кредит за първи дом, които са основният таргет на пазара през последните три години, продължават да са движещата сила при жилищното кредитиране, поясняват още от "Кредит Център".

Подкрепи Economic.bg