Президентът Плевнелиев се среща с Бил Гейтс

Държавният глава ще бъде на посещение в САЩ от 15 до 21 май

6452 ~ 1 мин. четене

Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с един от най-богатите хора на планетата Бил Гейтс при посещението си в САЩ от 15 до 21 май, съобщи "Стандарт". 

Със съоснователя на "Майкрософт" ще дискутират един от 6-те основни приоритета за ръст на българската икономика в програмата на "Дондуков" 2 - въвеждането на нови технологии и иновации. Във визитата си отвъд океана Плевнелиев ще лобира за родния бизнес и ще се срещне с представители и на други успешни американски компании. 

В програмата на държавния глава не е предвидена среща на 4 очи с американския президент Барак Обама. Възможно е обаче двамата да разменят няколко думи на годишната среща на върха на НАТО в Чикаго на 20-21 май, на която традиционно се срещат световните лидери.

Плевнелиев е посетил Атон на 16 април, за да се поклони на чудотворните икони в Света гора и да провери как се съхранява ръкописът на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Визитата е била по инициатива на държавния глава. Той е пренощувал в българския манастир "Св. Георги Зограф". 

Там се съхранява книгата, от чието написване на 19 юни се навършват 250 г. Държавният глава лично се е убедил, че витрините, в които е положена "Историята" и други ценни реликви, се поддържа постоянна влажност, която да защити ценните експонати. 

Подкрепи Economic.bg