Президентът на ЕИБ идва в София

Вернер Хойер и Бойко Борисов ще обсъдят съфинансирането мащабните инфраструктурни проекти на България

Министър-председателят Бойко Борисов ще приеме утре президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер. Двамата ще обсъдят приоритетите на ЕИБ по осигуряването на финансов ресурс за растеж и заетост в страните от Европейския съюз и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството с България чрез съфинансиране на мащабни инфраструктурни проекти, съобщават от правителствената пресслужба.

Това е първата визита на Хоейер в страната ни като ръководител на ЕИБ. Той ще бъде придружаван от ицепрезидента на банката Вилхелм Молтерер, нейният генерален секретар Алфонсо Керехета и експерти на финансовата институция.

По план Хойер  ще се срещне и с финансовия министър Симеон Дянков, по чиято покана той ще е в България,  и с министър Томислав Дончев и представители на МВнР.

ЕИБ е инвестирала у нас около 3,3 млрд. евро, от които над 1 млрд. са в частния сектор, припомнят от Министерски съвет. Към момента със съфинансиране от ЕИБ се изпълняват значими проекти като реконструкцията на ж. п. линията Пловдив-Свиленград, Дунав мост 2, „Транзитни пътища V", интегрираната система за битови отпадъци на Столична община и др. През януари т. г. беше подписан и меморандум за разбирателство между българското правителство и ЕИБ за оказване на подкрепа във връзка с изпълнението на проекти, финансирани от структурните инструменти на ЕС.

ЕИБ подпомага конкурентоспособността на малките и средните предприятия у нас чрез кредитни линии към банки-посредници и осигурява средства при финансов недостиг на общини и публични институции за изпълнението на проекти по оперативните програми.

Коментари: 0