Президентът номинира Боряна Пенчева за УС на БНБ

Шестгодишният й мандат ще започне на 2 декември

3704 ~ 1 мин. четене

Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева е номинацията на президента Росен Плевнелиев за член на Управителния съвет на Българската народна банка.

Управителят на банката Иван Искров вече е уведомен за номинацията, посочват от пресцентъра на президентството.

Пенчева ще заеме поста в началото на декември, когато изтича и мандатът на банкера Олег Недялков.

Сред мотивите на държавния глава за номинацията са професионалният опит на Боряна Пенчева, "натрупан на всички нива - от експерт до ръководител", поясниха от прессекретариата на държавния глава.

Във финансовото министерство Пенчева е отговаряла за ресор макроикономическо планиране, управление на държавния дълг и координация на държавната политика в областта на финансовите услуги и финансовите пазари, както и сътрудничество с международните финансови институции, участие в координацията на икономическата и финансова политика в рамките на ЕС, финансово управление на помощта от ЕС по предприсъединителните инструменти, Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, по двустранни и многостранни международни програми и други.

В периода 2002-2009 г. Боряна Пенчева е заемала длъжността директор на дирекция „Управление на средствата от ЕС” в Министерството на финансите с отговорности по планиране, преговори, управление, координация и мониторинг на финансовата подкрепа за България от ЕС, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, както и по двустранни програми с Гърция, Дания, Норвегия, Холандия.

Заместник-председател е и на Съвета за координация на борбата с измамите при Министерския съвет, член е на Съвета по европейски въпроси към МС.

Подкрепи Economic.bg