Президентът вижда "поредната чистка в администрацията"

Държавата ни се намира в комбинация от няколко кризи, смята Росен Плевнелиев

Снимка: БГНЕС

104 ~ 2 мин. четене

"Категорично виждаме вълна от уволнения, и за мен това е поредната чистка в администрацията в България", каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Хасково. На въпрос за коментар на уволнението на председателя на Агенцията за бежанците, Росен Плевнелиев заяви: "Трудно мога като президент да коментирам действия на правителството, които са изцяло в техните компетенции. Това е тяхно право. Така са преценили".

По думите му - винаги остава въпросителната – защо изненадващо, защо в последния момент, трябва ли по този начин да се уволняват хората, още повече представители на висшата администрация и ръководители на важни институции. Но, за съжаление, това не е единственият случай, който наблюдаваме днес в България, коментира президентът.

Президентът добави, че държавата ни се намира в комбинация от няколко кризи. "Ние имаме категорично политическа криза. Според мен имаме и парламентарна криза, защото парламентът не функционира на висотата на очакванията на гражданите, за съжаление. Надявам се това да се промени. Имаме и икономическа криза, имаме демографска криза, криза на доходите. Всички тези неща, в комбинация, означават само едно - отговорно отношение".

"България ще се оправи само по един начин и то много елементарен - когато имаме дългосрочни приоритети, когато се постигне консенсус по тях, и когато поне по тези дългосрочни приоритети, се работи последователно и се постигат резултати. За съжаление, ние сме свидетели на битки от днес за утре, на партизански подход и на липса на последователни усилия по дългосрочни национални приоритети. Казах го много пъти, но вчера го каза президентът на Италия пред очите на цялата нация", допълни Росен Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg