При всички изборни длъжности ще се декларират доходи и имущество

Депутатите приеха на второ четене в парламента измененията в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, внесен от лидера на РЗС Яне Янев

504 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Кандидатите за всички изборни длъжности ще трябва да отчитат имуществото си пред Сметната палата. Това предвижда приетият на второ четене в парламента Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, внесен от лидера на РЗС Яне Янев.

Новите промени предвиждат доходите си да декларират не само висшите държавни служители - депутати, президент, вицепрезидент, министри, кметове и общински съветници. Според приетите изменения сега сега доходите и имуществото си ще обявяват всички представители на тристранния съвет - синдикалните лидери, представителите на работодателските организации; директори на дирекции в НАП, Агенция „Митници" и Комисията за конфискация; членовете на Инспектората към ВСС; всички членове на управителни и надзорни съвети на дружествата, юридически лица, които подлежат на контрол от ДКЕВР, т.е. ръководствата на ЕРП-ата, Топлофикациите, ВиК, газоразпределителните дружества; неправителствените организации, които са в обществена полза и се отчитат съгласно закона пред министъра на правосъдието; еврокомисарите; евродепутатите; всички представители на Република България и в структурите на ЕС и НАТО.

Предложен е 14-дневен срок за подаване на встъпителни декларации и след това 7 дни за поправка.

Първоначалният вариант на проектопромените предвиждаше доходите си пред Сметната палата да обявяват членовете на управителните органи на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Срещу този текст обаче възразиха представители на различни обществени организации. Те заявиха, че промяната ще засегне поне 100 хил. души, тъй като в момента у нас има 10 хил. организации.

Подкрепи Economic.bg