Приеха 75% данък за богатите във Франция

Хората с доходи над 1 млн. евро годишно ще бъдат засегнати от по-високия налог

224 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Френският парламент прие въвеждането на 75% данък върху доходите на най-богатите в страната, предаде Франс прес. Големият налог ще засегне хората, които годишно получават над 1 млн. евро. Мярката ще остане в сила за период от две години, отбелязва агенцията.

Очаква се данъкът да засегне около 1 500 души, които ще платят средно по 140 хил. евро данъци. Годишните приходи от данъка се очаква да достигнат 210 млн. евро. Въвеждането на по-високият налог беше сред предизборните обещания на избрания тази година президент на Франция Франсоа Оланд.

"Всеки трябва да допринесе според своите средства за усилията, които се изискват от французите в условията на криза", подчерта финансовият министър Жером Каюзак. Той обясни, че данъкът се налага временно за две години, тъй като това е необходимият за съживяване на икономиката период.

Предишният френски министър за бюджета - Ерик Вюрт от десницата, определи новия данък като наказателен.

Вюрт, който е близък до бившия президент на Франция Никола Саркози, предупреди, че мярката ще донесе много малко приходи в хазната.

Заради усилията за свиване на бюджетния дефицит на Франция е предвидено да бъдат събрани с безпрецедентни мерки 36.9 млрд. евро повече, 24 милиарда от които ще дойдат от повишаване на данъците.

Подкрепи Economic.bg