Приходите на Facebook изненадаха приятно Wall Street

Въпреки това, цените на акциите на компанията, които бяха пуснати на фондовата борса през май 2012 г. не демонстрират положителна динамика

60 ~ 1 мин. четене

Най-популярната социалната мрежа в света Facebook отчете ръст на приходите си с 38% през първото тримесечие на 2013 г. спрямо същия период на миналата година, съобщава Bloomberg. Основната причина са увеличените постъпления от рекламни дейности, най-вече от световни корпорация от ранга на Apple, Samsung и Nokia.

Приходите от реклама през първите три месеца на 2013 г. са 1.25 млрд. долара, или повишение от 43% спрямо същия период на миналата година. Приходите от мобилна реклама съставляват около 30% от общите постъпления от реклама. За сравнение през последното тримесечие на 2012 г. те са били 23%.

Печалбата на компанията за първото тримесечие е 219 млн. долара, което е с 14 млн. долара повече спрямо същия период на 2012 г.

Оборотът на компанията за първите три месеца на 2013 г. е бил 1.46 млрд. долара, докато година по-рано беше 1.06 млрд. долара. Резултати са по-добри от очакваните от анализаторите на Wall Street, които варираха около 1.44 млрд. долара.

Разходите на корпорацията бележат ръст от 56% до 895 млн. долара. Оперативният марж пък се свива с 6 пункта – от 46% до 39%. От социалната мрежа предупреждават, че разходите ще продължат да растат, защото компанията продължава да инвестира в продукти, инфраструктура и инженери.

Въпреки позитивните новини за финансовото състояние на Facebook инвеститорите няма голямо доверие към най-голямата социална мрежа. Цените на акциите на компанията, които бяха пуснати на фондовата борса през май 2012 г. не демонстрират положителна динамика, като стагнацията продължава вече няколко месеца.

Подкрепи Economic.bg