Приватизацията на ВМЗ се провали

"Емко" подаде оферта, но не внесе депозит от 3 млн. евро

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Дългоочакваната приватизация на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ) Сопот се провали. Това каза за Economymagazine.bg Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Днес, в 15 ч. изтече срокът, в който единственият кандидат-купувач за 100% от акциите на предприятието - "Емко" ЕООД трябваше да подаде обвързваща оферта. "До 15 ч. беше подадена офертата, но според изискванията на нормативната уредба трябваше да бъде внесен и депозит от 3 млн. евро. Той беше предоставен като банкова гаранция и под условие, че ще бъде внесен ако се подпише новият колективен трудов договор. За съжаление трябваше да прекратим процедурата по раздържавяване, защото не гоним приватизация на всяка цена", обясни Емил Караниколов.

Той припомни и възможните варианти от тук нататък - обявяване в несъстоятелност на ВМЗ или старт на нова по-широка дискусия за бъдещето като цяло на завода. Обсъждането задължително трябва да е в Народното събрание, категоричен е Караниколов. Той отказа да коментира предложението на лидера на КНСБ Пламен Димитров за сливане на ТЕРЕМ и ВМЗ като възможен изход от ситуацията с предприятието в Сопот. "В АПСК се занимаваме с раздържавяване, а не с управление", обясни Емил Караниколов отказа си да коментира предложението на синдикалния лидер.

"Офертите под условие са недопустими. Ние няма как да знаем дали синдикатите ще се съгласят да подпишат колективния трудов договор", защити прекратяването на процедурата Емил Караниколов.

Подкрепи Economic.bg