Токът в Гърция поскъпна с 15%

Правителството е принудено да покрива разходите на държавната електрическа компания PPC за преносни права

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на електроенергията за домакинствата в Гърция е повишена с 15% от 1 януари, предаде Reuters. Целта е да се помогне на държавата електрическа компания PPC да покрие разходите си за преносни права. През настоящата година компанията трябва да похарчи 270 млн. евро за преносни права.

В зависимост от консумацията, увеличението за домакинствата варира между 8% и 15%.

През миналата година правителството повиши регулираните цени на електричеството средно с 9.2%. Гърция е принудена от кредиторите си да вдига цените, за да отрази действителните разходи за производство на ток.

PPC е доминиращ играч на гръцкия пазар на електроенергия, а Брюксел и Международният валутен фонд (МВФ) настояват правителството да осигури възможност и на частни компании да се включат на пазара. Тарифите на компанията се регулират от държавата.

Увеличението от 1 януари е част от по-голямо увеличение, за което стана ясно в началото на декември. Тогава GRReporter съобщи, че през 2013 г. електроенергията за домакинствата ще поскъпне с 37%. Вдигането на цената ще стане на три етапа - на 1 януари, 1 март и 1 юли.

Подкрепи Economic.bg