Приватизират Българската фондова борса

Търси се купувач и на Централния депозитар

72 ~ 1 мин. четене

Правителството смята да приватизира държавните дялове в Българската фондова борса и Централния депозитар, обяви вицепремиерът Даниела Бобева пред „Труд”. Тя уточни, че принципалът - Министерството на финансите, вече е дал съгласие за стартиране на приватизационните процедури.  „Целта е да се даде силен тласък за развитието на капиталовия пазар", каза тя.

Вицепремиерът обяви намеренията си за приватизация на БФБ в средата на месеца, когато заяви, че по закон Агенцията за приватизация изготвя годишен план, който подлежи на одобрение от Министерския съвет.

Кабинетът „Борисов" също имаше намерение да продаде фондовата борса, но стартът на процедурата бе замразен след оставката на правителството през януари.

През 2009 година за приватизация на борсата заговори и Симеон Дянков. Тогава той обяви, че сделката можела да стане за броени месеци и че инвеститорът трябва да е достатъчно голям.  Процедура обаче изобщо не бе открита. По неофициална информация по това време за 50,5% от борсата е имало оферта от 26 млн. евро, но тя е била отхвърлена.

Заедно с фондовата борса правителството на Пламен Орешарски ще търси купувач и за Централния депозитар. В него държавният дял е 43,7%, но други 6,61% са собственост на БФБ.

Подкрепи Economic.bg