Продажбите на нови коли в ЕС се сринаха до историческо дъно

Ръстът от 5% през юли беше обърнат в спад от 5% през август

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

След като през юли продажбите на нови коли в Европейския съюз (ЕС) се повишиха с 5%, същият процент, но с обратен знак беше отчетен през август, става ясно от статистическите данни на базираната в Брюксел Европейска асоциация на автомобилните производители (ACEA).

За първите осем месеца от началото на 2013 г. регистрациите на нови коли са намалели с 5.2% на годишна база до 7 841 596 автомобила, което е най-ниската отчитана някога стойност за периода. Само през август в ЕС са продадени 688 143 коли.

В България само през август са доставени 1 519 превозни средства, което е ръст от 12% спрямо същия месец на миналата година. За първите осем месеца на годината обаче пазарът у нас се е свил с 4.4% до 12 905 доставени превозни средства. Годишният ръст през август е далеч над този през юли (3.2%), а спадът за осемте месеца е минимизиран спрямо отчетеното за януари-юли понижение от 6.6%.

През август пазарът във Великобритания е единственият от големите, който отчита ръст - от 10.9%. Продажбите на нови коли в Германия са намалели с 5.5% спрямо август миналата година, а в Италия спадът достига 6.6% на годишна база през миналия месец. Продажбите на нови автомобили във Франция и Испания са се сринали съответно с 10.5 и 18.3% през август.

От януари до август, най-големите пазари отчитат спад от 3.6% в Испания до 6.6% в Германия, 9% в Италия и 9.8% във Франция. Обединеното кралство отново е единственият значим пазар, който отчита ръст в продажбите през осемте месеца от началото на годината - повишението е 10.44%.

Подкрепи Economic.bg