Продължава издирването на затрупаните миньори

Все още тече операцията по спасяването им, но причини за инцидента не се съобщават

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Все още не е ясна съдбата на двама от четиримата миньори, които останаха под земята при инцидент в мина "Ораново" във вторник, предаде Нова телевизия. Двама от мъжете загинаха, а търсенето на другите двама продължи.

Все още тече операцията по спасяването им, но причини за инцидента не се съобщават.

"Нещата се извършват по правилника за безопасност, за да се избегнат повече инциденти", заяви управителят Валери Манов. Той е категоричен, че вчера когато е станал инцидента също се е работило според правилника.

"На всеки 3 месеца ни проверяват от Инспекцията по труда", заяви Манов. Той обеща помощ на потърпевшите семейства.

„Спасителните работи продължиха през цялата нощ, продължават и в момента. Екипът е  стигнал до огромна скала и се чака техника, която трябва да я разруши, за да се достигне до двамата миньори", каза в „Здравей, България" социалният министър Хасан Адемов.

Той съобщи, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за изясняване на фактите за инцидента. „Със сигурност има виновни и те ще носят отговорността си", добави той.

"Докато не се стигне до двамата заградени има шансове те да са живи, колкото и минимални да са те. Не се знае какво е тяхното състояние. Няма информация, дали тази тръба, по която се подава свеж въздух, да е стигнала до тях", добави още Адемов.

Това е трети инцидент в тази мина. През 2010 година е сезирана прокуратурата, но проверката тогава не е установила нарушения.

Коментари: 0