Проф. Дуранкев: Без одържавяване на КТБ

Цялото ръководство на БНБ носи отговорност за ситуацията с банката, смята икономистът

Проф. Дуранкев: Без одържавяване на КТБ
220 ~ 3 мин. четене

Решение за КТБ не може да се взема с горещи глави, а с хладен разум и то след като се оцени какво е вътрешното състояние на банката и какви рискове има пред нейното оцеляване. Решението трябва да се вземе спокойно и в рамките на законовия срок, който е достатъчен да се извършат необходимите анализи и експертизи, за да се прецени дали банката е в добро състояние. В момента не може да се каже какво е състоянието й, а когато не знаем състоянието на пациента, няма как да предписваме лечение.

Това твърди в коментар за състоянието на банката пред БГНЕС проф. Боян Дуранкев.

Категорично, обаче, не може да става дума за никакво одържавяване - това не е 9 септември. Одържавяване не може да се извършва на загуби. Не може да става дума за никаква помощ от бюджета. Най-добрият вариант е акционерите да намерят начин да оздравят банката, може би с временна подкрепа от държавата при определени условия, определени лихвени проценти и т.н., за да се изправи КТБ на крака. Това щеше да бъде наистина най-доброто решение, ако беше направено на секундата. Има достатъчно механизми по отношение на тегленето на средства от банката - става дума за порционно теглене. Не е нужно всички вложители да теглят своите авоари в един ден – може да се тегли дадена сума всеки месец, докато банката се стабилизира. Не би трябвало решение на проблема да се търси и чрез европейска помощ. Проблемът е вътрешно банков и на Българската народна банка - трябва да се реши най-вече от тях. Проблемът не е на данъкоплатците.

Цялото ръководство на БНБ без изключение носи пълна отговорност за ситуацията около Корпоративна търговска банка /КТБ/. Нещо повече - БНБ носи отговорност не само към КТБ, но и към всички, които са се доверили, че Централната банка контролира ситуацията и гарантира спазването на законите. Има тотален провал в БНБ и това е очевидно.

Няма как ситуацията да се размине само с оставката на един или двама членове на Управителния съвет или пък само на гуверньора. Най-доброто решение е веднага след създаването на новите парламент и правителство да се спази закона и да се смени цялото ръководство на БНБ. Доверието в БНБ, а оттам и към всички останали банки, е на нулата.

Учудващото е, че преди да започне информационният взрив около КТБ, тя беше сочена като най-добрата банка. Възниква въпросът - какво ли е състоянието на останалите банки, щом тази е "най-добрата"? Абсурдно е в рамките на няколко дни или седмици КТБ да се превърне от най-добрата в най-лошата банка. Причините довели до този банков крах при тази и при още една банка очевидно трябва да се търсят навън, а не вътре в банките, поне на този етап. Въпреки всичко, напрежението е само вътре без да се търсят виновниците, които отвън доведоха нещата до тази ситуация. Очевидно няма интерес и политическа воля тези външни виновници да бъдат посочени.

Тази банка изглежда обречена, тъй като общественото мнение е подготвено КТБ да бъде фалирана, а активите й разпродадени - вероятно доста евтино на заинтересовани лица. С огромна сигурност всеки нормален икономист би си помислил, че това беше и основната първоначална идея. Още по-неприятно звучеше обещанието на гуверньора Иван Искров банката да се отвори на определена дата, което естествено не се случи. Нека изчакаме анализите и експертизите, но почти никой не вярва, че КТБ е била докарана сама до катастрофа.

Вероятно ще трябва да се помисли за нейното оздравяване, но бедата е, че част от политиците, включително и част от ръководството на БНБ, предложиха данъкоплатците да покрият всички евентуални загуби. Предложиха всичко да бъде платено за сметка на обикновения дребен данъкоплатец. Който посегне на парите от бюджета, за да погасява дългове на такава банка, ще извърши кражбата на десетилетието. Втора подобна кражба едва ли ще има.

Вдън земя потънаха акционерите на банката и изглежда, че никой не знае къде са те. БНБ от своя страна изглежда е в лятна почивка по курортите, се казва още в мнението.

 

Коментари: 0