Предлагат депутатите да минават тест за интелигентност

"Менса България" е готова да проведе безплатно тестовете на кандидатите за листи

Предлагат депутатите да минават тест за интелигентност
3674 ~ 2 мин. четене

Кандидадите за депутати да минават тестове за интелигентност. Това предлагат от "Менса България" с писма до всички политически централи. Писмата са изпратени още преди седмица.

Според организацията провеждането на подобни тестове сред кандидатите може да е в помощ на ръководствата на партии и коалиции при формиране на листите за народни представители и да помогнат на българския избирател при даването на своя вот.

От там се ангажират да проведат теста без такса (или да възстановят таксата, ако такава вече е платена) и да потвърдят резултатите на участниците след тяхното оповестяване. Уговорката е, че индивидуалните резултати на всеки от тестваните са лични и конфиденциални.

"Смята се, че в световен мащаб този тест може да се издържи от 2% от населението. В България в клуба членуват около 2000 души, но издържалите теста са повече. Най-голям процент от тях са от IT сектора”, поясни Радков.

Той добави, че в практиката си е имал случаи, в които частни фирми са пожелали да тестват кандидатите си за работа. Никой обаче не се явил.

Тестът се състои от 45 въпроса, на които трябва да се отговори за 30 минути. Христо Радков поясни, че човек със средна интелигентност може да го реши за един час без проблем. За половин час обаче е по-трудно.

През 1998 г. "Менса България" е предложила на действащото тогава 38-о НС да тества депутатите. Съгласили са се само 15 от тях, като 8 са преминали теста на ниво за членство, обясни председателят на Менса България Христо Радков пред Нова тв.

След изборите "Менса" ще предложи на партиите да тестват всички избрани кандидати за народни представители.

Коментари: 0