Програма „Благотворителност” за най-бедните

Нуждаещите ще получат хранителни пакети, като за целта ще бъдат похарчени над 21,4 млн. евро

112 ~ 2 мин. четене

Най-нуждаещите се хора ще бъдат подпомогнати с безплатни хранителни продукти. Това ще стане в рамките на програма „Благотворителност”, която се изпълнява за пета поредна година от Държавен фонд „Земеделие” и Български червен кръст. Тя се финансира изцяло с европейски средства като сумата е 21,4 млн. евро.

Безплатните хранителни продукти ще бъдат раздадени в пунктове на БЧК на два транша. Първият ще продължи от 10 септември до 2 октомври, а вторият – от 24 октомври до 23 ноември 2012. За София раздаването на храни започва на 13 септември.

За страните ни първоначално бе определен бюджет от над 4, 183 млн. евро. Сумата обаче бе увеличена след активността на фонда до 21,4 млн. евро.

Средствата се отпускат от ЕК под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия и 14 004 438 евро паричен ресурс за купуване на хранителни продукти от пазара.

Помощ ще могат да получат над 308 000 нуждаещи се. Досега на подпомагане подлежаха хората с помощи за отопление за изминалия отоплителен сезон, майки и осиновителки с деца до една година и семейства на деца с увреждания. От кампания 2012 в програмата са включени и семейства, които през предходната календарна година са получили помощ за учебни разходи за първокласници, лица, участвали в дейност „Личен асистент” по Националната програма „Асистенти на хора с увреждания”, както и тези, ползвали еднократна помощ за здравни, образователни, комунално-битови и други потребности. Списъците се изготвят от Агенцията за социално подпомагане.

От фонда след обявена поръчка вече са сключили договори за доставка на брашбо, ориз, спагети, царевично нишесте, обикновени вафли, обикновени бисквити и къси макарони.

За допълнително отпуснатите 14 004 438 евро за купуване на продукти от пазара ДФЗ стартира втора обществена поръчка. До момента са сключени два договора за доставка на захар и зрял фасул. Очаква се договорирането и на слънчогледово олио, конфитюр, леща и картофено пюре. С оставащия свободен финансов ресурс се провежда и трети публичен търг за доставка на пчелен мед и кафе.  

Точният график за раздаването на продуктите в страната ще бъде предоставен в централното управление и областните съвети на БЧК.

Подкрепи Economic.bg