Просроченият ДДС намалял със 100 млн. лв. за месец

От 174 млн. лв. задължения на общините към бизнеса, 80% са към строителни фирми

3602 ~ 2 мин. четене

Само за последния месец просрочения от държавата данък добавена стойност (ДДС), който се дължи на бизнеса, е намалял с над 100 млн. лв. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов на среща с представители на Камарата на строителите в България (КСБ). "Едно от първите неща, които обявихме, беше да изчистим задълженията на държавата към бизнеса", започна Чобанов.

Той припомни, че една от целите на актуализацията на бюджета е била 160 млн. лв. да бъдат използвани за погасяване на просрочените задължения до края на август, но към момента ветото е отложила възможността за бърза реакция, става ясно от съобщение на пресцентъра на Минситерство на финансите.

Петър Чобанов коментира още, че се предприемат ежедневни мерки за увеличаване на събираемостта на приходите и подобряване на бизнес средата в България. Той припомни, че е сформирана и работна група с работодателските организации, чиято цел е да се дискутират възможностите за намаляване на административната тежест за бизнеса. Финансовият министър е уверен, че предприетите мерки ще доведат до добри резултати за бизнес средата, която била силно затруднена и поради закъснелите плащания от държавата.

Членът на Управителния съвет на КСБ Дичко Прокопиев заяви, че към 31 декември 2012 г. просрочените задължения на общините към бизнеса са били 174 млн. лв., като изчисленията на камарата показали, че около 80% от тях са към строителни фирми. Прокопиев допълни, че някои от задълженията са още от 2008 г., като част от фирмите вече са спечелили делата на всички инстанции. Той припомни, че освен че не могат да се разплатят с фирмите, общините, които имат задължения, трупат и лихви, съдебни разноски и неустойки, които допълнително натоварват общинските бюджети.

Финансовият министър обясни, че вина за това състояние на общинските бюджети частично носи и държавата, тъй като с актуализацията на бюджета за 2010 г. са били спрени 15% от трансферите към общините.

От КСБ очертаха и друг кръг проблеми, който е свързан с проектите, които се изпълняват по еврофондовете. Когато даден разход на дадена община по проект не бъде признат, то тя вместо да покрие разхода от собствения си бюджет, не плаща на изпълнителите за вече свършената работа. Има и ситуации, при които по вече завършени проекти изпълнителите чакат с месеци да получат средствата си от възложителите.

Подкрепи Economic.bg