Просветният министър се извини за гафа с българските класици

От МОН се отрекоха от представения вчера проект за изключване на Ботев и Димов

88 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Само ден, след като просветният министър Анелия Клисарова съобщи на пресконференция, че ще премахне от учебните планове емблематични български произведения като "Тютюн" на Димитър Димов, "Майце си" и „Моята молитва" на Христо Ботев, тя се извини. "Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици", написа министърът в кризисно ПР съобщение, след като обществеността въстана срещу това решение.

В съобщението до медиите тя твърди, че ще уволни виновните по случая и няма да позволи поправките да бъдат нанесени. Започнато е разследване, която да установи кой е създал и одобрил проекта. След проверката министърът ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая.

На пресконференцията, на която Клисарова обяви, че ще внесе поправките в училищните планове, тя заяви, че до решението се е стигнало след консултация с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици", казва министърът и уточнява, че объркването е причинено тъй като на сайта на МОН е качен проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ.

Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „Тютюн", а „Осъдени души", уточняват от ведомството - липса, която медиите отбелязаха още в четвъртък, но от МОН са забелязали едва в петък.

„Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения", казва днес Клисарова. Вчера обаче образователният коментира, че е необходимо осъвременяване на програмата. „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме", каза министърът.

Подкрепи Economic.bg