Протестът: Хиляди полицаи срещу стотина демонстранти

Радикалните действия се отлагат за 15 януари, когато народните представители се връщат на работа

Снимка: БГНЕС

188 ~ 2 мин. четене

Протестът срещу властта по повод 17-годишнината от събитията на паметния 10 януари 1997 година се превърна в масирано присъствие на полицаи, които охраняваха не повече от стотина души. Шествието под надслов "Вече го правим и за основните ни свободи" провокира полицията, която се опасяваше от радикални действия. Коли на полицията, жандармерията и специални части обградиха сградата на парламента, а два плътни полицейски кордона пазеха пътното платно.

Превантивните мерки обаче се оказаха напълно ненужни, тъй като малката бройка протестиращи не даде заявка за радикални действия и дори не блокира движението по бул. "Цар Освободител".

Към момента ситуацията около парламента е спокойна, а хората започнаха да се разотиват. Протестиращият Явор Никифоров, който е и учител на годината по информатика, призова за нова демонстрация на 15 януари, когато народните представители се връщат на работа.

Той заяви, че няма как да каже предварително какво точно ще се случи другата сряда, но със сигурност това ще бъде среща лице в лице с депутатите, които по негови думи са позволили тегленето на заеми и безскрупулни назначения, за каквито всеки нормален политик би подал оставка. Никифоров аргументира малкото протестиращи с това, че много хора са на работа, а футболни привърженици, например, са били привиквани от полицията с цел да не участват в този протест.

Протестът с мото "Вече го правим и за основните ни свободи" беше организиран в социалните мрежи още през миналата година. Първоначално той се казваше "Тържествен край на мирния протест". Впоследствие стана ясно, че събитието е било докладвано и изтрито от Фейсбук.

На 10 януари се навършват 17 години от щурма на протестиращи към парламента при управлението на кабинета на Жан Виденов. Тогава демонстрантите успяха да влязат в Народното събрание, БСП се отказа да продължи мандата си и няколко месеца по-късно се проведоха предсрочни парламентарни избори.

Подкрепи Economic.bg