Проверките на сметките за ток и парно приключват до 10 дни

Трябва да работим за възстановяване на доверието в хората, коментира председателят на ДКЕВР

80 ~ 1 мин. четене

До 10 дни ще бъдат готови резултатите от проверките на "Топлофикация" и електроразпределителните дружества. Това заяви пред БНТ временно изпълняващият длъжността председател на Държавната комисия за енерго и водно регулиране (ДКЕВР) Андон Роков. 

"При ЕРП се наблюдава увеличен период на отчитане, който обикновено е между 28 и 30 дни, но в случая при завишените сметки за декември 2012 г. той е около 36 и на някои места дори и 40 дни. Това е една от причините за високите сметки. Причина на някои места е и ниското напрежение в мрежата, което води до по-голяма консумация и по-висока сметка", обясни Роков. До високи сметки може да доведе и причината, че средномесечната температура за декември 2012 г. е с 2,2% градуса по-ниска в сравнение с декември 2011 г., добави той.

Роков съобщи, че е пуснал писма до всички дружества в системата на енергетиката, като е изискал предварителните годишни финансови отчети. Ще бъде направена съпоставка на финансовото им състояние в предишни периоди, посочи той.

"Хората са недоволни, защото загубиха доверие в ЕРП, в начина, по който се формира цената на електроенергията и за съжаление и в ДКЕВР. Трябва да се работи за възстановяване на това доверие", каза още председателят на ДКЕВР. 

Подкрепи Economic.bg