Проверяват 34-ма българи със сметки в Швейцария

Те сами са се съгласили самоличността им да бъде разкрита пред родните данъчни власти, обяви министър Петър Чобанов

Снимка: БГНЕС

300 ~ 2 мин. четене

Националната агенцияза приходите (НАП) разполага със списък с имената на 34 физически лица с доходи от лихви по сметки в швейцарски банки в общ размер около 2,3млн. швейцарски франка. Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов по време на парламентарния контрол.

Министърът припомни, че през февруари 2010 г. в международните и българските средства за масово осведомяване е разпространена информацията, че Федералното финансово министерство на Германия е купило магнитни носители с информация за лица, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки.

По повод на вероятността в информацията да има данни и за български граждани в началото на март 2010 г. служители на българската НАП са били в Германия и страната ни е поискала да й бъдат предоставени такива данни, ако те бъдат разкрити, посочи Чобанов.

Към настоящия момент информация за българи, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, не е получавана в българската НАП, заяви министърът на финансите.

Независимо от това страната ни получава данни за целите на данъчното облагане за банкови сметки на български физически лица по линия на споразумението между Европейската общност и Конфедерация Швейцария, посочи Чобанов.

Ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария, уточни той. Така персонална информация се изпраща у нас само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита.

В резултат на тази информация в НАП е изготвен списък от 34 физически лица, за които има данни за получени доходи от лихви по спестявания в сметки в Швейцария в общ размер близо 2,3 млн. швейцарски франка. На тези лица са възложени проверки, за да се установи дали получените от тях облагаеми доходи от лихви с източник Швейцария са декларирани в годишните декларации за облагане на доходите.

Коментари: 0