Проверяват захарни фирми за ДДС измами

Дружествата са на "голям известен бизнесмен от Северна България", каза вицепремиерът Симеон Дянков. По непотвърдена информация става дума за собственика на "Литекс" Гриша Ганчев

Мащабна акция за измами с ДДС е започнала от тази сутрин на територията на Северна България. Става дума за над 20 свързани фирми, обяви пред репортери в парламента вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, предава Стандарт нюз.

Още като станах финансов министър поисках доклади от НАП и от службите, от ДАНС, относно това в кои сектори най-много се източва ДДС. Първият доклад отпреди 1-2 години бе именно за захарния бизнес, където, забележете, още от 2002-2003 година е имало доклади и в НАП, и в различните структури на сигурността за системни и в големи количества ДДС измами, изтъкна Дянков.

Годишните загуби на държавата само в сектор "Захар" са между 140 и 200 милиона лева. Мога да потвърдя, че от тази сутрин тази двугодишна анализаторска дейност е довела до конкретен резултат. Мога да кажа само, че става въпрос за над 20 свързани фирми и за голям, добре известен, български бизнесмен, изтъкна финансовият министър.

Според Дартс нюз проверката е насочена срещузахарните заводи на бизнесмена Гриша Ганчев. Рано тази сутрин служители на ГДБОП и спецпрокуратурата са влезли в офисите на "Литекс" до КАТ в София, твърди агенцията. Изнасят се документи с кашони, разказаха очевидци. Гриша Ганчев е пристигнал на мястото с мерцедеса си.

Вицепремиерът Дянков обаче отказа да назове името на бизнесмена, който се проверява. Той уточни само, че става дума за 20 свързани фирми на голям известен български бизнесмен от Северна България.

По първоначални преценки на дирекциите на НАП по този начин ДДС измамите в този сектор или ще изчезнат, или поне ще намалеят драстично, посочи вицепремиерът. 

Има и някои други фирми, по които продължава проверка, но ще оставя на специализираните институции, които малко по-късно днес ще ви дадат конкретна информация. Потвърждавам, че такава акция върви на територията на Северна България.

В следващите часове би трябвало да излезе подробна информация за фирми, за задържани хора и количества, каза Дянков.

Коментари: 0