Първи сме в Европа по замърсяване на въздуха със серен диоксид

Най-голямото замърсяване със серен диоксид у нас е от ТЕЦ "Марица Изток 2"

620 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България е на първо място в Европа по атмосферно замърсяване със серен диоксид и фини прахови частици на единица произведен киловатчас електроенергия. Това обявиха на пресконференция на представители на българския офис на международната екоорганизация "Грийнпийс". За анализ в доклада е използвана методология на университета в Щутгарт и данни на МОСВ за емисиите на всички ТЕЦ у нас през миналата година.

"Продължителното излагане на атмосферно замърсяване от въглищни ТЕЦ значително увеличава риска от хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, на дихателните пътища, както и на злокачествени болести", заяви докторът по икономическа екология от университет в Барселона и член на екоорганизацията Филка Секулова, предаде БТА.

"От атмосферно замърсяване на българските ТЕЦ за 2012 г. преждевременно умират над 2 хил. души, а 2 хил. излизат в отпуск по болест на ден. Над 3 хил. възрастни и 2.6 хил. деца страдат от заболявания на дихателната система дневно, други 3.7 хил. са с намалена работоспособност", посочи Секулова.

Според доклада на "Грийнпийс" най-голямо замърсяване има от ТЕЦ "Марица Изток 2". От международната екоорганизация предупреждават, че горенето на въглища има висока цена върху човешкото здраве и трябва да се премине към поетапно закриване на въглищни централи.

Подкрепи Economic.bg