Първият смартфон навърши 20 години

Поради високата цена и слабата батерия, половинкилограмовият продукт оцелява едва две години

Първият смартфон навърши 20 години
236 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Тази ръбата, внушителна черна кутия е персоналният комуникатор IBM Simon. Всъщност това е първият смартфон, който през август навършва вече изненадващите за някои 20 г., пише BBC. Продуктът е предложен за продажба за първи път на 16 август 1994 г. и обединява технологията за мобилна телефония с широка гама от изчислителни функции.

За да отпразнува своеобразния рожден ден, Лондонският научен музей го изложи в своята нова секция, посветена на „информационна ера“.

„Саймън не е бил наречен смартфон по онова време, но има много функции, които можем да видим и днес. Той има календар, може да запазва бележки, да изпраща електронни писма и съобщение“, обяснява Шарлот Конъли, уредник в музея. Въпреки че тежи половин килограм и дизайнът му не се вписва в понятието за „джобен формат“, тя настоява, че визията е изпреварила времето си.

Устройството наподобява сиво паралелепипедно блокче, но разполага с LCD дисплей с размери, сходни с тези на iPhone 4. Иновацията на IBM е и първият мобилен телефон, опериращ със софтуерни приложения и в състояние да се свърже към факс апарат, например.

Моделът се е продавал единствено в САЩ и то оперирането с него е било възможно само в петнадесет щата. Били са пласирани около 50 хил. броя, предимно сред бизнес средите. Високата цена и слабата издръжливост на батерията, обаче, стават причина смартфона да залезе временно едва две години по-късно.

„Батерията му е имала едва няколко часа живот, а желаещите да го притежават е трябвало да се разделят с 899 долара, при това все още не е имало мобилен интернет по това време“, разказва Конъли.

В колекцията на музея са включени над 800 експоната, показващи как са се развивали комуникациите през последните 200 години. Експозицията има за цел и да напомни за времената, когато светът е бил „свободен“ от постоянната свързаност.

Коментари: 0