Путин иска бърза модернизация на армията

Предвидените средства за следващите 7 години са около 374 млрд. евро

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Президентът на Русия Владимир Путин поиска от висшите чиновници и офицери да извършат сериозно модернизиране на въоръжените сили на страната през следващите три години. Целта е да бъдат парирани външните опити за "промяна на стратегическия баланс" в света, съобщава РИА Новости.

"Руските въоръжени сили трябва да преминат на изцяло ново ниво не по-късно от следващите три до пет години. Геополитическите събития налагат нашият отговор да бъде добре премерен и бърз", отбеляза Путин.

Като приоритетни цели за страната президентът посочи укрепването на икономическото пространство в Евразия и прехода към създаване на евразийски икономически съюз. Освен това той отбеляза важността от задълбочаване на партньорските връзки в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и в клуба на най-бързо развиващите се икономики в света - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, известен като БРИКС.

Според държавната програма за въоръжение на Русия до 2020 г. делът на нови оръжия и военна техника трябва да е не по-малък от 75%. Средствата, които ще бъдат отделени за военновъздушните сили, военноморските сили и сухопътните войски са около 15 трлн. рубли (374 млрд. евро).

 

Подкрепи Economic.bg