Путин назначи Сергей Аксьонов за и.д. губернатор на Крим

Раздаването на руски паспорти достига 20 000 копия на ден

Руският президент Владимир Путин днес назначи Сергей Аксьонов за и.д. губернатор на Крим, предаде ИТАР-ТАСС. По време на среща в президентската резиденция в Ново Огарьово, Московска област, Путин обясни, че вече има конституция на Република Крим, която е в съответствие с федералното законодателство и трябва да бъде назначен временен губернатор.

Предстои да бъде подписан такъв указ и Аксьонов да приеме поста. Кримският лидер заяви, че ще оправдае доверието, а Путин му отговори, че не се съмнява в това. 

Руският президент поздрави Аксьонов за ролята му в присъединяването на Крим към Русия. "Това е преди всичко ваш успех", подчертал Путин. Той поверил поста временен губернатор на града на Сергей Мениайло, адмирал и бивш командир на руския Черноморски флот. "Крим е готов", заявил Аксьонов, когато руският президент поискал от него да насрочи по-рано датата на парламентарните избори в Крим, планирани първоначално през 2015 г. Те ще се състоят на 14 септември 2014 г., както във всички останали руски области.

Новият временен губернатор на Крим съобщи заяви, че "днес раздаването на руски паспорти достига 20 000 копия на ден, нямаме никакви съмнения, изборите ще се проведат нормално". 41-годишният Аксьонов беше един от основните организатори на референдума на 16 март за присъединяването на Крим към Русия. Той е в списъка на хората с наложени санкции от САЩ и ЕС, припомня АФП.

Коментари: 0